Cartea Funciară reprezintă documentul utilizat pe întreg teritoriul țării pentru a atesta legalitatea unui imobil.
Fiecare imobil înregistrat în sistemul de cadastru și intabulare deține o carte funciară care sintetizează situația sa juridică și cadastrală. Un Extras de Carte Funciară pentru Teren poate fi solicitat pentru a obține informații detaliate despre imobil. Această evidență cadastrală poate fi accesată de orice persoană, deoarece este un registru public, însă accesul este permis doar în scop informativ. Modificările sau actualizările din carte funciară sunt de competența proprietarului sau a persoanei care deține drepturi reale asupra imobilului. Cel mai comun mod de acces la informațiile din carte funciară este prin intermediul extraselor pentru informare, care oferă detalii despre situația imobilului la momentul emiterii extrasului, excluzând informațiile radiate din documentul original.
Extras de Carte Funciară pentru Teren: Informații Tehnice, Juridice și Economice
O carte funciară poate fi constituită pentru diverse categorii de imobile, însă unitatea de bază este reprezentată de teren. Numărul de carte funciară pentru un teren constă într-un singur număr format exclusiv din cifre. Aceste numere de carte funciară sunt atribuite începând de la 1 și continuând până la ultimul teren intabulat într-o anumită localitate. Un număr de carte funciară pentru un teren este unic doar în cadrul acelei localități și poate fi repetat în alte localități unde există o carte funciară similară.
Extrasul de carte funciară pentru un teren cuprinde informații de trei tipuri: tehnice, juridice și economice. Informațiile tehnice includ identificarea cărții funciare prin numărul cadastral sau topografic și numărul de carte funciară.
De asemenea, sunt detaliate suprafața și localizarea terenului, precum și încadrarea urbanistică în intravilan sau extravilan. În secțiunea juridică sunt menționate documentele cadastrale sau actele juridice care atestă dreptul de proprietate al unei sau mai multor persoane asupra terenului, precum și documentele care stau la baza planurilor cadastrale.
Planul de amplasament și delimitare apare în cazul intabulărilor recente sau la cererea proprietarului. Acesta poate fi realizat pentru actualizări tehnice. Secțiunea economică include sarcinile și obligațiile terenului. Informațiile suplimentare sunt oferite de numărul și perioada dosarului. Detalii esențiale despre teren sunt incluse în anexele cărții funciare. Acestea includ categoria de utilizare prin simboluri cadastrale. De asemenea, sunt prezentate reperele de localizare după împărțirea parcelară locală.
Acest articol a fost redactat în data de 2024/04/03 și nu are caracter oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul dumneavoastră. Extrase.ro nu își asumă responsabilitatea pentru eventualele erori sau întârzieri în actualizarea informațiilor.